RUG

Detalii spectacol :
Text: György Dragomán

Regia: Armin Petras

Asistent regie: Emőke Boldizsár
Traducerea: Elise Wilk
Decor: Olaf Altmann
Costume: Katja Strohschneider
Light design: Norman Plathe
Muzica: Jörg Kleemann

Distribuție: Arina Ioana Trif, Gabriela Pîrlițeanu

Data premierei: 09.06.2017
Spectacol prezentat în limba română, cu traducere în limba engleză.

Tip spectacol : Dramă
Durată : 1h 30min

România 1989/90: La două luni după căderea lui Ceaușescu, resturile regimului comunist ard pe rug. Emma, o fată orfană de treisprezece ani, este luată din internat de către o necunoscută misterioasă, care spune că ar fi bunica ei, în casa căreia va locui de acum încolo. Fata o urmează neîncrezătoare pe străină într-un oraș nou. 

La școală este marginalizată de către ceilalți, deoarece bunica este considerată turnătoare și nebună care citește în cafea sau în sânge. Emma îndură chinurile cu mult curaj, iar neîncrederea față de bătrână se transformă curând într-o relație strânsă, deoarece bunica începe să povestească. Despre propriul ei trecut, despre secrete de familie și despre o societate în care multe acte de violență nu au fost niciodată investigate. 

Devine foarte repede clar că între politică, societate și povestea familiei Emmei există o strânsă legătură. În bine-cunoscutul său roman, autorul maghiar György Dragomán, născut în Transilvania, care a emigrat mai târziu în Ungaria, creează un tablou al unei Românii de la începutul anilor 90, aflată în tranziție și guvernată de spaime. Prin perspectiva tinerei fete, pentru care transformările din societate anunță și propria maturizare, este posibilă și radiografierea obiectivă a evenimentelor politice.


Spectacolul este rezultatul unei colaborări deosebite între teatre din Stuttgart, Sibiu și Budapesta, în care regizorul Armin Petras a lucrat la Dresda cu șase actrițe din Germania, România și Ungaria. Rezultatul va putea fi văzut în fiecare dintre aceste orașe cu actrițele teatrelor implicate în proiect.

COPRODUCĂTORI: TEATRUL NAȚIONAL „RADU STANCA” SIBIU, SCHAUSPIEL STUTTGART, STAATSSCHAUSPIEL DRESDEN, VÍGSZÍNHÁZ

SUGESTII SIMILARE